Portalurile Realitatea.md, Sputnik.md și Zugo.md au publicat, pe parcursul lunii octombrie, articole despre cazul unui cuplu de moldoveni, care a ajuns în vizorul autorităților franceze după ce directoarea grădiniței la care mergea fiica lor mai mare a observat pe corpul micuței vânătăi. Din relatările părinților, semnele au apărut după ce „tata i-a dat cu vărguța”. Împreună cu istoria în derulare a acestui caz de violență fizică asupra copiilor, cele trei redacții au publicat, de fiecare dată, și o fotografie de familie, în care copiii minori apar cu fețele descoperite alături de părinții lor.
Ghidul de stil cu norme etice recomandă ca, în materialele jurnalistice, să protejăm identitatea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetăm copiii și să descriem maniera în care au fost expuși represiunilor, inclusiv violențelor fizice și psihice sau discriminării”. Totodată, „nu vom dezvălui vizual identitatea copiilor” care sunt victime și nu vom pune pe post imagini cu „actul de violență fizică”.
Principii directoare în reflectarea subiectelor despre copii întâlnim și în Codul Deontologic al Jurnalistului. „Jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”. Așadar, vom publica știri despre copii care sunt demne de noi și demne de atenția publicului.
Sursa foto-simbol: www.smh.com.au