Publika.md a publicat vineri, 25 octombrie, un articol intitulat: „Și-a ucis soția și cei 3 copii, unul nenăscut, pentru amantă. Ce a povestit bărbatul”. Materialul a fost preluat de pe Realitatea.net și prezintă istoria unei crime îngrozitoare produsă în SUA, unde un bărbat și-a ucis familia (soția, cele două fiice, dar și fiul nenăscut). Ajuns la închisoare, acesta povestește foarte amănunțit cum s-a întâmplat totul. Articolul este însoțit de o fotografie de familie, în care părinții apar fericiți alături de copiii lor.
Cu ce scop a fost publicat un asemenea articol și care, în cazul dat, este interesul public? Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști atrage atenția că presa este responsabilă pentru ceea ce publică, și asta chiar dacă declarațiile sunt atribuite unor surse. Mai mult, descrierea detaliată a unei crime, reflectarea senzațională a acesteia în media cu nuanțarea modului în care făptașul a săvârșit fapta sunt considerate drept acțiuni irelevante și periculoase, care pot stimula „comportamente imitatoare”.
Un material de presă scris profesionist nu este cel care șochează și stoarce lacrimi pentru a crește ratingul media. Profesionalism înseamnă etică și responsabilitate. „Clișeul „cu cât știrile sângerează mai mult, cu atât se vând mai bine” exprimă succint o fixație a unor redacții pe tragedii personale, pierderi, accidente, crime sau acte de violență”, spune acelaşi Ghid. Practicile bune îndeamnă reporterii să cântărească dacă știrea este de interes public și dacă, publicând-o, nu dăunează mai mult, decât dacă ar rămâne nepublicată.
La fel, pornind de la obligația de a trata cu acuratețe informația despre crime, amintim că, potrivit Codului Deontologic, „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide despre crime, accidente și catastrofe naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și pentru materialele vizuale (fotografii, secvențe video)”.