Studiu de caz. Președintele Dodon la Moscova și Bruxelles: două vizite și multe abateri deontologice

0

Subiectul vizitelor președintelui Igor Dodon la Moscova și Bruxelles a fost reflectat de toate instituțiile media monitorizate. Majoritatea dintre ele au difuzat/publicat știri despre ambele evenimente, însă au existat și instituții media care au reflectat doar o singură vizită (TV8, Canal 3). Unele redacții au atribuit spațiu de emisie excesiv în reflectarea vizitelor, descriind în cele mai mici detalii agenda președintelui (NTV Moldova, Accent TV), implicit deschizând toate buletinele informative din perioada 2-5 septembrie 2019 cu informații la tematica monitorizată. Alte media au inclus știrile cu pricina doar la finalul buletinelor informative, menționând în treacăt despre ele (Jurnal TV, TV8). Printre cele mai grave abateri deontologice identificate au fost: amestecul faptelor cu opiniile (Prime TV, ), generalizări (NTV Moldova), ironii (Televiziunea Centrală), titluri tendențioase (Prime TV), nemarcarea clară a articolelor de opinie (Kp.md) și trimitea la surse imposibil de verificat (Canal 3). La capitolul tehnici de manipulare, „preferata” a fost cea a Salvatorului (Prime TV, Kp.md, Sputnik.md).

Prime TV a reflectat ambele vizite întreprinse de Igor Dodon – atât cea de la Moscova, din 2 septembrie 2019, cât şi cea de la Bruxelles, din 4-5 septembrie 2019 – în buletinele de știri principale ale zilelor de 2, 3 și 5 septembrie (câte un subiect tematic în fiecare ediție). Informația a fost prezentată doar dintr-o singură perspectivă, iar principalul actor al știrii (șeful statului) a fost prezentat într-o lumină exclusiv negativă, tendențios și fără a respecta principiul echidistanței. Mai exact, în știrile în cauză, Prime TV a admis:

  • Amestecul faptelor cu opiniile. „Președintele Igor Dodon a plecat din nou la Moscova, unde s-a întâlnit deja cu Dmitri Kozak, cel care a contribuit la crearea alianței PSRM-ACUM”; „Igor Dodon insistă să obțină recunoașterea internațională a statutului de neutralitate permanentă a țării noastre, dar nu cere Rusiei să își retragă contingentul militar şi munițiile de pe teritoriul țării noastre…”;
  • Titluri manipulatorii şi tendențioase. „Discuții sterile”; „Cerințe pentru NATO”;
  • Tehnica de manipulare a Salvatorului Național (Mesia). Prime TV l-a prezentat pe Igor Dodon în lumină exclusiv negativă (tehnica de manipulare a dușmanului intern) – ca pe un politician şi om de stat care nu poate rezolva o problemă în beneficiul cetățenilor (micșorarea tarifului la gazele naturale); totodată, în comparație, jurnaliștii de la această instituție media au prezentat PDM și pe exponenții acestuia drept singura entitate politică ce a reușit acest lucru în trecut, prin acțiuni concrete: „În martie anul trecut, gazele s-au ieftinit cu peste 20% la solicitarea Guvernului condus de democratul Pavel Filip”.

Canal 3, în buletinele de știri din 2 și 3 septembrie 2019, a prezentat doar informația despre vizita lui Igor Dodon la Moscova, omițând vizita lui la Bruxelles. În plus, postul TV a reflectat informația despre această vizită după același scenariu, imagini și text ca şi Prime TV. Totodată, Canal 3 a admis:

  • Trimiterea/referințe la surse imposibil de verificat: „Kozak, care este considerat fondatorul alianței PSRM-ACUM…”. De către cine „este considerat” (sursa), jurnaliștii de la Canal 3 nu au menționat.

PRO TV Chișinău a reflectat ambele deplasări ale președintelui Dodon într-un mod neutru și echidistant în zilele de 2 și 5 septembrie 2019. La fel a procedat TV8, în buletinul din 2 septembrie, cu referire la vizita la Moscova, fără a recurge la abateri deontologice și tehnici de manipulare. În cazul vizitei lui Igor Dodon la Bruxelles, însă, în buletinul informativ din 6 septembrie, TV8 nu a reflectat subiectul în sine, ci a difuzat o știre oarecum tangențială vizitei, care s-a axat pe rolul de „steward” al șefului statului, jucat la revenirea acestuia de la Bruxelles. Astfel, respectivul post TV a admis cazuri de ironie: „Dodon în rol de steward”, „…aplauzele pasagerilor nu au fost tocmai furtunoase”; „…șeful statului are o relație specială cu navele de zbor. Cu jumătate de an în urmă, de ziua sa, a fost felicitat de căpitanul avionului…”.

Moldova 1 a reflectat ambele vizite ale președintelui Dodon în edițiile „Mesager”-ului din 2 și 5 septembrie. Televiziunea publică a prezentat informația într-un mod neutru și echidistant, fără a admite abateri deontologice și/sau a folosi anumite tehnici de manipulare. Și Jurnal TV a reflectat subiectul în buletinele de știri din 2 și 5 septembrie. Timpul total de emisie pentru ambele știri a reprezentat doar 1 minut și 50 secunde, acestea fiind incluse pe finalul edițiilor informative. Totuși, Jurnal TV nu a admis abateri deontologice sau tehnici de manipulare în prezentarea informației.

Televiziunea Centrală a reflectat ambele vizite în buletinele de știri din 2 și 5 septembrie. Informația a fost prezentată tendențios și neechidistant, Dodon fiind plasat într-o lumină exclusiv negativă. Totodată, jurnaliștii au admis:

 

  • Ironie/amestec al faptelor cu opiniile. „Agenda politică a Republicii Moldova a început la Moscova, cel puțin asta a declarat Igor Dodon vicepremierului rus Dmitri Kozak”; „Șeful statului… se află din nou… în Rusia. Și dacă până acum el promitea o scădere a prețului la gazele rusești, de această dată el speră că măcar să nu crească”; „Șeful statului a strâns mâna secretarului NATO pentru prima data, asta după ce amenința să închidă oficiul NATO deschis recent la Chișinău”;
  • Trimitea la surse imposibil de verificat/prezentarea opiniilor drept fapte: „La rândul său, Dmitri Kozak, cel care este considerat creatorul alianței ACUM-PSRM, a salutat vizita delegației Moldovei…”.

NTV Moldova a reflectat masiv ambele evenimente în buletinele informative din 2-5 septembrie (2, 3, 4, 5), toate edițiile fiind deschise cu știri despre vizitele lui Igor Dodon la Moscova/ Bruxelles. Președintele a fost prezentat într-o manieră elogioasă și exclusiv pozitivă, NTV Moldova admițând:

  • Amestec al faptelor cu opiniile: „…Igor Dodon a subliniat că, odată ce criza din relațiile bilaterale a fost depășită prin înlăturarea fostului regim anti-rusesc de la Chișinău, au apărut premize serioase pentru dezvoltarea cooperării aprofundate moldo-ruse”;
  • Tehnica de manipulare a Salvatorului național: „Prețul de import al gazelor naturale în Republica Moldova nu va crește asta în cazul în care președintele Igor Dodon va reuși să-i convingă pe partenerii de la Moscova să păstreze actualele tarife. În caz contrar, consumatorii ar putea plăti cu aproape mai mult de 50 la sută. Totuși după vizita de ieri la Moscova… șeful statului s-a arătat optimist în privința unei reușite”; „În urma discuțiilor cu partenerii ruși, a fost găsită o soluție, a declarat președintele Igor Dodon”. Astfel, Igor Dodon este prezentat drept singurul politician care poate rezolva această problemă și poate convinge Federația Rusă să nu majoreze prețul la gazele naturale.
  • Neasigurarea dreptului la replică. „Igor Dodon a menționat că fosta guvernare de la Chișinău a menținut artificial prețurile pentru gazele naturale”. Astfel, președintele a acuzat direct Guvernul Filip și PDM, iar jurnaliștii de la NTV Moldova aveau misiunea de a solicita și asigura dreptul la replică celor vizați.
  • Titluri tendențioase/Generalizări: „Moldova nu vrea în NATO”. NTV Moldova s-a bazat pe rezultatele unui sondaj de opinie pentru a generaliza o opțiune împărtășită de o parte, fie și majoritară, a cetățenilor țării, dar care nicidecum nu poate fi menționată prin sintagma „Moldova nu vrea…”.

Accent TV, în buletinele informative din perioada 2-5 septembrie (2, 3, 4, 5), a reflectat cele două vizite după același scenariu, folosind aceleași imagini și text, ca NTV Moldova. Timpul de emisie al tuturor știrilor tematice difuzate pe parcursul celor patru zile a fost de circa 22 de minute. Accent TV a admis exact aceleași abateri deontologice și a folosit aceleași tehnici de manipulare ca NTV Moldova. În plus, postul TV a admis cazuri de amestec al faptelor cu opiniile, ca şi exemplu: „Relațiile bilaterale moldo-ruse se dezvoltă activ. La o astfel de concluzie se ajunge în urma analizei agendei încărcate a evenimentelor viitoare enunțate de președintele Moldovei, Igor Dodon”.

Kp.md a publicat cinc știri/reportaje despre cele două vizite, dintre care două au fost preluate de pe Aif.md. Kp.md l-a prezentat pe Igor Dodon în termeni elogioși şi exclusiv pozitivi, făcând uz, astfel, de tehnica de manipulare a Salvatorului național: „Acasă în aplauze: Președintele Moldovei s-a întors la Chişinău într-o cursă econom. Acesta a revenit de la Bruxelles după o vizită oficială” (original: Домой под аплодисменты: Президент Молдовы эконом-классом возвращается в Кишинев. Президент с делегацией возвращался после официального визита из Брюсселя); „Preşedintele Moldovei secretarului NATO: Moldova nu va adera la NATO!” (original: Президент Молдовы – генсеку Североатлантического альянса: Молдова не вступит в НАТО!). Totodată, Kp.md nu a marcat clar articolele de opinie, publicând un material semnat de deputatul socialist Bogdan Ţîrdea, „Dodon este un luptător: Atât de direct şi decisiv cu secretarul NATO încă nu a vorbit nici un preşedinte al Moldovei” (original: Додон в поле воин: Так решительно с генсеком НАТО не разговаривал ни один президент Молдовы), însă nespecificând faptul că acesta este un articol de opinie.

În zilele de 2-5 septembrie, Sputnik.md a publicat opt știri despre ambele evenimente: două cu referire la vizita întreprinsă la Moscova, șase despre cea de la Bruxelles. Sputnik.md l-a prezentat pe Igor Dodon într-o ipostază exclusiv pozitivă, descriind ambele vizite în termeni elogioși și drept un succes major pentru Republica Moldova și, în special, pentru președinte (tehnica de manipulare a Salvatorului național).

 

La rândul său, Unimedia.info a publicat șase știri despre ambele evenimente, dintre care două s-au referit la vizita de la Moscova, iar altele patru despre cea de la Bruxelles. Unimedia.info a prezentat informația într-un mod neutru şi echidistant, neadmițând anumite încălcări ale normelor deontologice.

 

Context:

La 2 septembrie 2019, președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru de o zi la Moscova. Acesta a fost însoțit de Vadim Brânzan, ministrul Economiei și Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”. Delegația moldovenească a avut întrevederi cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, tot el responsabil în guvernul rus pentru relația economică cu Republica Moldova, și cu Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrare al Companiei „Gazprom”.

În perioada 4-5 septembrie 2019, președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu cu Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO; Federica Mogherini, șefa diplomației europene; Johannes Hahn, comisarul european pentru Vecinătate; David-Maria Sassoli, președintele Parlamentului European; precum şi cu alți oficiali europeni.

 

Victor Gotișan, cercetător media

__________________

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.