Studiu de caz. Reforma justiției sau despre „disensiunile din coaliție” şi „desenul pe A4” al Președintelui Dodon

0

Conferința de presă privind reforma justiției, organizată la 28 august 2019 de Ministerul Justiției și la care au participat Prim-ministra Maia Sandu, Andrei Năstase (ministrul de Interne), Olesea Stamate (ministra Justiției), Zinaida Greceanîi (Președinta Parlamentului) și Președintele Igor Dodon, a fost reflectată de majoritatea instituțiilor media monitorizate (excepție au făcut Kp.md sau Canal 3). Unele instituții media au fost interesate preponderent de „desenul lui Igor Dodon pe o foaie A4” (Unimedia.info, TV8 etc.), altele au insistat pe „disensiunile din interiorul” coaliției de guvernare (Televiziunea Centrală, Prime TV). Principalele abateri deontologice admise de către instituțiile media monitorizate au fost: amestecul faptelor cu opiniile (Prime TV, Televiziunea Centrală), ironia (TV8, Unimedia.info) și manipularea prin folosirea sunetului audio și a montajului imaginilor (Prime TV).

Prime TV a reflectat într-un mod tendențios şi lipsit de echidistanță conferința de presă, în cadrul căreia a fost prezentat noul concept de reformare a justiției. Prime TV s-a folosit de acest eveniment pentru a accentua „disensiunile” dintre PSRM şi Blocul ACUM. Drept urmare, în prezentarea informației, postul TV a admis diverse încălcări deontologice și tehnici de manipulare, între care:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „Primele persoane în stat au organizat astăzi o conferință de presă comună în care au anunțat cu mare fast un nou concept de reformare a justiției”;
  • Sugestia: „Andrei Năstase a fost invitat să ia loc la un colț de masă, iar din imagini se vede că ideea nu i-a fost pe plac… Nu este pentru prima dată când Andrei Năstase dă buzna la evenimentele cu participarea Maiei Sandu la care nu este invitat”. Astfel, s-a sugerat că Maia Sandu și Andrei Năstase nu se înțeleg, iar situația din Blocul ACUM e tensionată.
  • Declarații selective şi irelevante. În cazul lui Andrei Năstase, jurnaliștii de la Prime TV au înserat o secvență irelevantă din declarațiile lui, în care acesta a felicitat cetățenii cu „sărbătoarea religioasă de astăzi…”. Aceasta chiar dacă Năstase, în intervenția sa, s-a bazat pe opinii și pe declarații despre procesul justiției și reformarea necesară în sector.
  • Manipulare prin intermediul imaginilor video și al sunetului audio. Pentru a-l pune pe Andrei Năstase într-o lumină negativă, Prime TV a inclus în cadrul știrii – pe fundalul imaginilor cu ministrul de Interne care intră în sala de conferință, apoi își căuta un loc în prezidiu – sunete audio sugestive. Iar imaginile video au fost montate într-un regim mai rapid.

Postul de televiziune TV8 a reflectat subiectul în buletinul de știri principal din 28 august 2019. Această televiziune a admis:

  • Accente ironice în prezentarea informației: „Igor Dodon nu este de acord cu toate prevederile ce se conțin în reforma propusă de Guvern. Așa că șeful statului şi-a desenat cu pixul propriile viziuni. Au încăput pe o foaie A4”;
  • Un caz de amestec al faptelor cu opiniile: „Cele două propuneri nu prea au fost pe placul Președintelui”.

Moldova 1 a reflectat subiectul în mod neutru și echidistant, incluzând opiniile tuturor surselor. Televiziunea publică nu a admis încălcări deontologice şi nu a folosit tehnici de manipulare în prezentarea informației la subiectul monitorizat.

De aceeași manieră, fără a admite încălcări deontologice/tehnici de manipulare, a fost realizată știrea la Jurnal TV, PRO TV Chișinău și Accent TV.

Unimedia.info a publicat două știri la subiectul monitorizat. În prima dintre ele, Unimedia.info a menționat propunerile de modificare a sistemului justiției, făcute în cadrul conferinței de presă. Iar a doua știre a fost despre „schema de reformare a justiției, desenată cu pixul pe foaie și prezentată de Igor Dodon”. În aceasta din urmă, jurnaliștii de la portalul Unimedia.info au admis accente ironice: „Prezentare „prezidențială” din partea lui Igor Dodon. Președintele a prezentat schema de reformare a justiției, pe o foaie A4, desenată cu pixul”.

NTV Moldova a reflectat subiectul reformei justiției în buletinul principal de știri din 28 august 2019. În mare parte, postul în cauză a insistat pe prezentarea opiniei și a „soluțiilor” identificate în acest sens de Președintele Igor Dodon, oferindu-i peste 50% din spațiul de emisie al știrii (două intervenții directe pentru declarații). Astfel, NTV Moldova a admis tehnica de manipulare a salvatorului național, care s-a manifestat prin faptul că Președintele Igor Dodon și PSRM, ca partid politic, au fost prezentați într-un context exclusiv pozitiv, sugerându-se că anume aceste persoane şi/sau entități politice sunt cele care vor reforma justiției şi vor pune capăt corupției în Republica Moldova.

Televiziunea Centrală a abordat subiectul „reformei justiției” în două știri din buletinul informativ din 28 august 2019. Acest post de televiziune a reflectat informația într-un mod tendențios, insistând exclusiv pe divergențele dintre PSRM şi Blocul ACUM: „Președintele Dodon nu este de acord…”; „Maia Sandu insistă pe aceste proces…”; „Andrei Năstase nu va renunța la ideea numirii unui expert din UE…”. Mai exact,

Televiziunea Centrală a admis:

 

  • Titluri tendențioase şi manipulatorii: „Procurorul, mărul discordiei?”; „ACUM şi PSRM nu pot împărți procurorul general”;
  • Amestecul faptelor cu opiniile: „Socialiștii şi cei din Blocul ACUM din nou nu se înțeleg. Care este mărul discordiei de această data aflați în curând”; „Alegerea procurorului general și reforma justiției par să fie mărul discordiei dintre aliați…”.

    Sputnik.md a publicat două știri de la eveniment: una despre conferința de presă propriu-zisă; a doua despre opinia Președintelui Igor Dodon la subiect. Sputnik.md a favorizat și a prezentat într-un context pozitiv o anumită entitate politică (Igor Dodon), prin faptul că i-a atribuit mai mult spațiu de emisie. În același timp, în perioada vizată de studiul de caz (28-29 august 2019), postul TV Canal 3 și portalul Kp.md nu au reflectat deloc conferința de presă privind noul concept al reformei justiției, ceea ce poate fi calificat drept omisiune.

     

     

    Context: La 28 august 2019, Ministerul Justiției anunța organizarea unei conferințe de presă, la care a fost prezentat noul concept de reformă a justiției. Acesta, în viziunea ministrei Olesea Stamate, presupune: modificarea componențelor Curții Supreme de Justiție, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor; modul de alegere a Procurorului General; modificarea structurii Centrului Național Anticorupție. La conferința de presă au mai participat Președintele Igor Dodon, Prim-ministra Maia Sandu, Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne, Andrei Năstase, care și-au prezentat propria viziune și propuneri de modificare și de reformare a sistemului justiției.

     

     

    Victor Gotișan, cercetător media

    __________________

    Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.