Elena Komolova este un alt nume de editorialist care scrie pentru Sputnik Moldova, dar care nu există în realitate, la fel ca Nicu Goncear, despre care Stopfals.md a scris recent. Pe site-ul Sputnik.md nu există niciun fel de date despre această persoană. În schimb am descoperit că poza sa de pe acest portal a fost creată la calculator, fiind folosite fotografiile a două persoane publice din Rusia.
Jurnalista necunoscută
Persoana cu numele Elena Komolova publica editoriale pe Sputnik.md începând cu luna iunie 2016. Abordează în special teme social-economice, iar în majoritatea din cele peste 100 de articole semnate cu acest nume este criticată starea de lucruri din municipiul Chișinău. A pledat pentru retragerea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a exprimat critici și la adresa politicienilor pro-europeni (Maia Sandu, Andrei Năstase), a celor unioniști (Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu), precum și a instituțiilor occidentale precum UE, FMI, SUA, lăudându-l în schimb pe președintele pro-rus, Igor Dodon. Ultimul material semnat de „Elena Komolova” este datat cu 27 iulie 2019.
Nu există nicio informație despre Elena Komolova pe Sputinik.md, precum și niciun profil pe rețelele de socializare Facebook și VKontakte, cu poza Elenei Komolova de pe Sputnik, sau una asemănătoare. De asemenea, nu există materiale jurnalistice semnate de Elena Komolova pe platformele altor instituții de presă.
În schimb s-a stabilit că poza de pe Sputnik a Elenei Komolova este una fake, manipulată digital prin combinarea fotografiilor a două persoane. Ea a fost creată prin photoshoparea feței interpretei ruse Sati Kazanova, care a fost inclusă în poza modelului rus Elizaveta Moșonkina.
Analiza foto, o combinație din mai multe imagini
Fotografia de mai sus este poza de profil a Elenei Komolova pe Sputnik.md. Este de menționat că există mai multe poze similare ale altor persoane pe diferite portaluri web și rețele de socializare (Twitter).
O analiză vizuală atentă a celor două fotografii dezvăluie linia identică a părului și a rochiei, indicând faptul că una dintre cele două fotografii a fost modificată digital prin photoshoparea feței persoanei din fotografie.
Programul Yandex Image Search arată că a doua fotografie aparține modelului rus Elizaveta Moșonkina. Ea apare în diferite știri despre obținerea unui titlu la un concurs de frumusețe. Profilul său din VK confirmă că poza din dreapta este originală.
Profilul „jurnalistei” creat prin photoshopare
Astfel, s-a stabilit că profilul „Elenei Komolova” a fost creat în baza prelucrării în programul photoshop a pozei Elizavetei Moșonkina și înserarea în această imagine a unei alte fețe.
Rezultatele căutării fotografiei „Elena Komolova” în motorul www.findclone.ru (accesat la 3 iulie 2019/este necesară înregistrarea) conduc la fotografiile unei celebrități ruse – Sati Kazanova. Fotografiile par a fi folosite de pe diverse conturi VK.
Mai jos este o fotografie a interpretei ruse Sati Kazanova alături de un bărbat.
O analiză vizuală a formei ochilor, sprâncenelor, nasului și gurii arată că poza „Elenei Komolova” reprezintă de fapt fața interpretei Sati Kazanova încadrată, prin photoshop, în imaginea Elizavetei Moșonkina.
Nicu Goncear și Elena Komolova, cu același „statut” la Sputnik
Amintim că directorul Sprunik.md Vladimir Novosadiuk a confrmat pentru ProFact Moldova că atât „Nicu Goncear”, cât și „Elena Komolova” nu sunt nume de persoane reale, ci pseudonime pe care le-ar folosi autorii din reacția Sputnik.
Le-am contactat pe rețelele de socializare atât pe Elizaveta Moșonkina, cât și pe Sati Kazanova, dar și pe PR-managera acesteia, dar nu ne-au oferit niciun răspuns la întrebările dacă știau că pozele lor au fost folosite pentru crearea profilului unei jurnaliste inexistente și dacă ar fi permis acest lucru în cazul în care cineva s-ar fi adresat cu o asemenea solicitare.