Portalul Sputnik.md a publicat marți, 14 mai a.c., o știre cu titlul: „Rușinos: Iată ce i-a făcut un bărbat unei domnișoare de 16 ani – Video”. De facto, în articolul dat se relatează despre furtul unui telefon mobil în valoare de șapte mii de lei.
Însă titlul, dar și alte formulări pe care le regăsim în textul știrii – „rușinos”, „a căzut în ispită”, „fapta rușinoasă”, „iată ce i-a făcut unei domnișoare de 16 ani” – îi induc cititorului o stare de îngrijorare și neliniște. Asemenea formulări și expresii sunt catalogate de Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști drept „determinative expresive”, întrucât ele nuanțează subiectul și trădează o atitudine subiectivă și senzaționalistă a jurnalistului față de cele relatate.
Ghidul de stil recomandă, în acest sens: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv și, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis este mai eficient decât unul cu înflorituri”. Același Ghid menționează, cu referire la titlurile la care recurg media: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”; „Vom reda faptele fără a exagera”.