Studiu de caz. Decizia PL de a participa la alegerile parlamentare alături de Blocul electoral ACUM sau cum unele media inventează noi etichetări

0

Decizia Partidului Liberal din Moldova (PL) de a de a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 alături de Blocul electoral ACUM a scos în vileag, o dată în plus, preferințele politice ale unor instituții media, dar și faptul că astfel de evenimente sunt fie folosite, fie omise intenționat de către unele televiziuni, pentru a discredita sau estompa anumite subiecte cu caracter politic. Totodată, în cazul unor media, s-a demonstrat – încă o dată – lipsa pluralismului și modul tendențios de a reflecta anumite evenimente/informații. Ba mai mult: unele instituții de presă au inventat noi etichetări, pe care le-au repetat în mod ostentativ în știrile pe marginea subiectului monitorizat (Canal 2, Publika TV); alte redacții nu au oferit dreptul la replică celor vizați/acuzați direct de către sursele intervievate (PRO TV Chișinău, Jurnal TV); altele au folosit ironia și amestecul de fapte cu opinii (Noi.md, Canal 2). Au fost și structuri de presă care au preluat imagini video de la alte instituții media, fără a menționa clar sursa acestora (Canal 2, Moldova 1), în timp ce un alt grup de instituții media (NTV Moldova, Accent TV, Sputnik.md, TV8) au ignorat evenimentul (omisiunea).

Canal 2 și Publika TV au reflectat subiectul în același mod, urmând exact același scenariu și prezentând aceleași imagini; chiar și textul a fost identic în proporție de 95% (doar în câteva cazuri au schimbat cu locul câteva formulări). Ambele instituții media au dat evenimentului în cauză o conotație și accent negativ, prezentându-l într-o manieră tendențioasă și lipsită de echidistanță. Printre încălcările deontologice folosite de ambele televiziuni pot fi menționate:

  • Etichetarea repetitivă: „PL va participa la alegerile parlamentare din februarie pe o listă comună cu trinomul PAS-PPDA-PLDM; „Absorbția PL de trinomul PAS-PPDA-PLDM a fost posibilă chiar dacă liberalii au criticat în repetate rânduri conducerea celor trei partide”;
  • Ironie: „…cele patru partide vor avea chiar și candidați comuni pentru circumscripții”;
  • Amestecul faptelor cu opiniile / judecată de valoare: „…fostul liberal Valeriu Munteanu, care a părăsit PL… a lăsat să se înțeleagă că partidul condus de Chirtoacă spune una, dar face alta”.
Întrebare: În imaginile video folosite de ambele televiziuni pot fi observate doar două microfoane – al Publika TV și al PRO TV Chișinău –, iar Canal 2 nu a indicat sursa acestora în reportajul său, așa cum prevăd normele deontologice și drepturile de autor. Astfel, fie reporterii Canal 2 au fost prezenți la eveniment, dar au filmat fără microfon, fie Canal 2 a preluat imaginile de la Publika TV sau PRO TV Chișinău, fără a menționa sursa directă a acestora?

PRO TV Chișinău a reflectat subiectul în buletinul de știri din 16 decembrie 2018, concentrându-se pe evenimentul propriu-zis, fără a încălca anumite norme deontologice și/sau a utiliza tehnici de manipulare. Singura abatere admisă de PRO TV Chișinău ține de faptul că reporterii de aici nu au solicitat/asigurat dreptul la replică unor persoane vizate/acuzate direct în știre (Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon) de către unele surse intervievate (Dorin Chirtoacă).

TV8 nu a reflectat într-o știre separată acest subiect, în schimb,  într-o relatare separată din buletinul din 17 decembrie 2018, a menționat intenția PUN de a susține Blocul ACUM în alegerile parlamentare din februarie 2019. Astfel, faptul că subiectul privind intenția PL de a susține Blocul electoral ACUM nu a fost reflectat în știrile din 17, 18, 19 decembrie poate fi calificată drept omisiune.

Televiziunea publică Moldova 1 a difuzat o știre despre participarea PL în alegerile parlamentare din februarie 2019 alături de Blocul electoral ACUM în buletinul informativ „Mesager” din 16 decembrie 2018. Moldova 1 a prezentat informația neutru și echidistant, focusându-se pe evenimentul în sine și înserând declarații ale surselor relevante în știrea difuzată. Moldova 1 nu a admis cazuri de încălcare a normelor deontologice sau folosirea unor tehnici de manipulare.

Întrebare: Care este sursa imaginilor video transmise în direct de Moldova 1 de la Consiliul Republican al PL din 16 decembrie 2018, dacă în aceste imagini se pot vedea doar două microfoane, ale posturilor Publika TV și PRO TV Chișinău? La fel, Moldova 1 nu a specificat dacă aceste imagini au fost preluate de la vreuna dintre cele două instituții media.

Jurnal TV a difuzat o știre: „PL, PUN și PLR susțin ACUM în alegeri” în buletinul informativ din 17 decembrie 2018. Această televiziune a inclus, la pachet, deciziile și declarațiile celor trei partide privind participarea și/sau susținerea Blocului electoral ACUM în scrutinul parlamentar din februarie 2019. În mare parte, postul Jurnal TV a reflectat informația într-un mod neutru și echidistant, admițând doar o singură încălcare a normelor deontologice, și anume:

  • Neacordarea dreptului la replică/opinie. Unele partide și/sau politicieni (PDM, PSRM, Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon) au fost vizați/acuzați direct de anumite surse din știre (PL, PUN, Anatol Șalaru), însă reporterii Jurnal TV nu i-au solicitat pe cei dintâi pentru a le oferi dreptul la replică.

Kp.md nu a reflectat evenimentul propriu-zis în perioada 16-17 decembrie 2018. Totuși, pe 18 decembrie, la rubrica „Politică”, Kp.md a publicat articolul „Ultima dezbinare în Partidul Liberal din Moldova: Ce va obține Ghimpu, Chirtoacă și compania” (original: „Последний раскол в Либеральной партии Молдовы: Что добьет Гимпу, Киртоакэ и компанию”), în care amintește despre decizia PL de a participa la alegerile din februarie alături de Blocul electoral ACUM. Acest material este mai degrabă o opinie/editorial al unui jurnalist din redacție (Roman Vladimirov), decât un articol/știre, iar Kp.md nu a semnalat și/sau marcat clar acest lucru. Astfel, instituția media a manipulat consumatorii, prezentând drept fapt în sine o opinie care conține judecăți de valoare și păreri personale.

Unimedia.info a reflectat evenimentul în patru știri publicate pe 16 decembrie 2018. Această instituție media a menționat despre decizia Partidul Liberal de a participa în alegerile parlamentare alături de Blocul ACUM, despre cele cinci condiții ale PL, precum și despre reacția PAS și comentariul lui Valeriu Munteanu pe marginea acestei decizii. În toate cele patru știri, informația a fost prezentată într-un mod neutru și echidistant, reporterii Unimedia.info neadmițând încălcarea unor norme deontologice și/sau utilizarea unor tehnici de manipulare.

Noi.md a publicat două știri cu referință la subiect. Ambele au fost preluate de pe alte platforme media online cu specificarea sursei (Unimedia.info și Stiri.md). Totuși, în una din ele (cea de pe Unimedia.info), Noi.md a modificat titlul, folosind ironia și recurgând la amestecul faptelor cu opiniile: „PL spune „hai”, iar PAS îi răspunde „mai stai”. Reacția formațiunii PAS la declarațiile PL”.

Posturile NTV Moldova, Accent TV și Sputnik.md nu au reflectat subiectul în niciunul din buletinele de știri, respectiv în conținutul informativ publicat online în perioada 14-18 decembrie 2018, ceea ce poate fi calificat drept omisiune.

Context:

La 16 decembrie 2018 a avut loc o nouă ședință a Consiliului Republican al Partidului Liberal din Moldova (PL). În cadrul acesteia, PL a luat decizia de a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 alături de Blocul electoral ACUM. Potrivit liderului formațiunii, Dorin Chirtoacă, din cei 59 de membri prezenți, 31 au votat pentru, 16 împotriva, iar 12 s-au abținut. Totodată, în cadrul acestui eveniment, PL a decis că va participa la viitoarele alegeri în cadrul Blocului ACUM în baza a cinci condiții/puncte esențiale: un calendar comun de activități; un membru PL să fie inclus în comisia de meritocrație; PL va participa atât pe liste, cât și în cadrul circumscripțiilor; să fie întocmite procese-verbale ale ședințelor pentru comisiile de meritocrație, atunci când vor fi stabiliți candidații; locul pe listă, respectiv circumscripția să fie stabilite, pornind atât de la criteriul de meritocrație, cât și în baza așteptărilor cetățenilor.

Victor Gotișan, cercetător media

_______________________

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.