Centenarul Unirii: prilej de sărbătoare sau de propagandă?

0

La 1 decembrie curent s-au împlinit 100 de ani de la „Marea Unire din 1918”, în urma căreia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Presa din România, dar și cea din Republica Moldova a mediatizat această aniversare, folosind pe larg sintagma „Centenarul Unirii” – una care a servit drept subiect pentru discuții și dezbateri istorice, precum și pentru interpretări manipulatorii din partea unor instituții media.

Portalul Noi.md are o subrubrică separată, intitulată „Unionism vs. Statalitate”, prin care încearcă să aducă argumente în favoarea statalismului în Republica Moldova, respectiv să combată ideea Unirii. Bunăoară, acest portal a publicat recent o știre despre lansarea volumului „„Unirea” și evenimentele anului 1918 din Republica Moldovenească în documentele Siguranței și Armatei Române”, semnată de Gherasim Ghidirim și a cărui poziție este prezentată pe larg în carte.

Astfel, autorul volumului susține că „Unirea Basarabiei cu România este un fals” și, în acest sens, în carte pot fi găsite dovezi privind documentele desecretizate din rapoarte ale serviciilor secrete românești. La fel, Gherasim Ghidirim insistă asupra ideii că „este stringent necesar ca întregul popor moldovenesc să cunoască adevărul istoric” – afirmație care, mai degrabă, amintește de propaganda sovietică. De subliniat că această carte a ieșit de sub tipar la începutul anului curent. Știrea, însă, a fost publicată abia la 1 decembrie, ceea ce denotă intenția vădită a redacției cu pricina de a plasa într-o lumină negativă aniversarea Centenarului Unirii.

Despre România, numai selectiv

La fel, pe platforma Noi.md a fost publicată opinia deputatului socialist Bogdan Țîrdea referitoare la Centenarul Unirii, cu titlul „2018 va fi anul funeraliilor partidelor unioniste”. Socialistul Țîrdea a prognozat „decesul” politic al tuturor partidelor unioniste din Republica Moldova – adică, niciun partid sau lider politic declarat unionist nu va avea șanse să se regăsească în noul Legislativ. Țîrdea însă nu spune nimic despre retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu, în urma decretului semnat de președintele Igor Dodon. „Unificatorul”, după cum este etichetat ex-președintele Băsescu într-o altă știre de pe Noi.md, ar fi putut deveni un concurent electoral în alegerile curente. Totuși, lipsa cetățeniei moldovenești îi limitează această posibilitate. În context, menționăm că liderii PSRM au promis, la mitingul socialist din 18 noiembrie 2018, care a avut loc la Chișinău, „interzicerea unioniștilor”, însă nu au oferit detalii despre cum și când va fi realizat acest lucru.

Bogdan Ţîrdea a mai subliniat că anume în anul Centenarului Unirii, „unioniștii au mâncat bătaie de la poliția moldovenească reformată din banii UE și ai României”, tocmai pentru a accentua greutățile cu care se confruntă tabăra unioniștilor. În schimb, el enumeră succesele politice și economice ale socialiștilor, precum vizita președintelui Turciei în Republica Moldova sau reușita corporațiilor chineze care au câștigat la licitații pentru lucrări de reabilitare a drumurilor.

Țîrdea, bineînțeles, evită să pomenească despre susținerea financiară constantă a României, oferită Republicii Moldova – nici măcar despre sprijinul nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat pentru reabilitarea sutelor de grădinițe din toată republica, nu suflă un cuvânt… Nu în ultimul rând, acest material de opinie a fost inclus în rubrica „Politic”, ceea ce contravine normelor deontologice, întrucât este un material de opinie, nicidecum o știre (care trebuie să conțină informație obiectivă), creând astfel dificultăți pentru cititori în separarea faptelor de opinii.

„Moldoveni, nu români”

În aceeași ordine de idei, la 2 decembrie, ziarul de limba rusă „Комсомольская правда” a publicat un articol cu titlul „ТОП-8 причин, почему молдаване – не румыны и никогда неми будут” („Top 8 cauze pentru care moldovenii nu sunt români și niciodată nu vor fi” – n. red.). În acest articol sunt enumerate diferențele „fundamentale” dintre moldoveni și români, ca fiind două popoare diferite ce nu au legături istorice. Jurnaliștii de la www.kp.ru încearcă să ne convingă că moldovenii nu sunt urmașii Romei, că limba moldovenilor a fost și rămâne moldovenească și că, în secolul XIX, limba și cultura moldovenească au fost „privatizate” de către valahii care erau mai numeroși sub o denumire comună – românească”.

Totodată, unul dintre „argumentele” istorice, prezentate în articol, este că strămoșii moldovenilor (geto-dacii) nu puteau să împărtășească principiile fundamentale ale Romei – „dezbină și stăpânește”, „pâine și distracții”…”. Adică, strămoșii moldovenilor nu puteau fi cinici și lipsiți de scrupule, așa cum autorul articolului sugerează că ar fi fost românii, în timp ce geto-dacii ar fi avut o superioritate morală și nu au fost romanizați niciodată. Paradoxal ori nu, tocmai astăzi, aceste principii (dezbinarea socială, clivajul lingvistic și distracțiile televizate) sunt utilizate de către partidele politice de orice orientare împotriva cetățenilor slab informați. Prin urmare, www.kp.ru continuă să disemineze aceeași propagandă clasică sovietică – una de succes în perioada fostei RSSM -, prin care se fac tentative de rescriere a istoriei în așa mod, încât cetățenii moldoveni să adopte mai curând un sentiment de românofobie, decât o percepție reală a adevărului istoric.

„Anti-Unire, anti-UE…”

Și portalul Sputnik.md a publicat, la 1 decembrie, o opinie „dedicată” Centenarului Unirii, cu titlul „România și Europa, la răscrucea Centenarului”. Autorul acesteia critică, în termeni duri, România pentru politica sa blândă față de migranți – o politică impusă de Bruxelles, pericol care pune sub lovitură însăși existența României ca stat național etc. În articol, potențialii migranți sunt portretizați ca invadatori, subiectul în cauză fiind generalizat: „acest pact vine ca o mănușă pentru un viitor al țării, precum făuritorii Marii Uniri nici nu și l-au imaginat: unul în care teritoriul național va fi invadat de populații non-europene, așa cum s-a întâmplat în multe alte țări europene care și-au deschis granițele…”.

Nu în cele din urmă, autorul susține Partidul Social-Democrat (PSD) de la București pentru politica lui naționalistă, care însă nu are succes din cauza dependenței țării de Bruxelles, fără a menționa nimic despre protestul social încontinuu anti-PSD din România. Jurnaliștii de la Sputnik.md, cu toate că nu fac nicio referire la Republica Moldova, prezintă actul Unirii într-o lumină sumbră, astfel încât ideea de unificare să pară inacceptabilă pentru cetățenii moldoveni.

Frica europenilor față de imigranți, precum și îngrijorările țărilor care încă nu se confruntă cu această provocare sunt cultivate mai ales de presa pro-rusă, care dorește să dezbine opinia publică din UE. În cazul nostru, Centenarul Unirii a servit drept pretext convenabil pentru media pro-ruse să-și intensifice retorica românofobă cu scopul de a diminua mesajul unionist în Republica Moldova.

Vladislav Șaran, politolog

_____________________

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.