Portalul Today.md a publicat pe 6 aprilie o știre cu titlul: „SURSE | Decizia CC privind stabilirea circumstanțelor dizolvării Parlamentului este deja luată”. Redacția informează, făcând trimitere la surse anonime, că Curtea Constituțională (CC) „a luat deja decizia privind stabilirea circumstanțelor dizolvării Parlamentului”.
Chiar dacă redacția susține că informațiile din știre provin de la surse ale portalului Today.md, cele invocate sunt acuzații grave la adresa CC, fapt care ar fi trebuit echilibrat prin oferirea replicii instituției vizate.
Mai mult, autorii articolului recurg la opinii proprii, potrivit cărora „prețul plătit de către Înalta instanță este discreditarea și decredibilizarea totală a CC, inclusiv în fața Comisiei de la Veneția” și operează cu mai multe aprecieri – „cu atât inexplicabilă și dăunătoare credibilității Curții este sfidarea propriei jurisprudenței cu cât la moment CC deține președinția Conferinței Curților Constituționale Europene”.
A doua zi după publicarea știrii, președinta CC, Domnica Manole, a reacționat pe pagina oficială a instituției și neagă „cu fermitate informațiile calomniatoare publicate de portalul Today.md”, menționând că „nu au fost făcute presiuni din partea nimănui în legătură cu Avizul care va fi pronunțat de Curte în perioada imediat următoare. Sunt un judecător independent care va vota pe baza unei analize depline a textelor constituționale și a jurisprudenței relevante a Curții”.
Potrivit Codului deontologic, „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”.
Același cod prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. Și Ghidul cu norme etice atenționează că „în prezentarea evenimentelor, vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.