Judecăți de valoare și insinuări ce țin de viața privată, după difuzarea unor secvențe video cu actorul Emilian Crețu

0

Portalul postului de televiziune 10TV a publicat pe 24 iunie o știre tendențioasă cu  titlul: „Emilian Crețu: Umor sovietic, propagandă pentru LGBTQ+ și PAS”, având drept pretext promo-ul unui videoclip al actorului, care ar urma să fie lansat în curând. 

Din articol nu este clar dacă acesta reprezintă o știre informativă sau un editorial, fiind plasat la rubrica Actualități și semnat de Redacția 10TV. Textul abundă în judecăți de valoare și insinuări la adresa protagonistului, care țin de viața privată a acestuia și nu de interes public. Redacția afirmă bunăoară că actorul este „cunoscut pentru orientarea sa sexuală în cercuri mai închise, pentru că în public nu a spus concret că este homosexual, dar le-a luat apărarea celor care se declară deschis membri ai comunității LGBTQ”. 

Se recurge la amestec dintre fapte și opinii și în ceea ce vizează Partidul Acțiune și Solidaritate: Totuși, viața bate filmul, vorba unui clasic de pe Bîc (fostul premier Vlad Filat). PAS nu sunt de centru-dreapta, s-au transformat în neomarxiști și promovează idei stângiste fără să mai țină cont de echilibrul pe care îl impune doctrina scrisă în statutul partidului”. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte.Jurnalistul colectează informație în mod etic și legal. În colectarea informației de interes public  jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

Și Ghidul cu norme etice susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”.

Sursele de autoreglementare jurnalistică prevăd și norme ce vizează viața privată a surselor. „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”,recomandă ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști.

Iar Codul deontologic stipulează că, „jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane publice, care exercită o funcție publică, fără consimțământul acesteia, doar atunci când un atare comportament îi afectează capacitatea de exercitare a funcției publice sau există un alt motiv bine întemeiat pentru a oferi societății această informație”.

De menționat că 10TV a distribuit și pe rețelele sociale o postare la subiect, afirmând că „actorul Emilian Crețu, travestit în femeie, face campanie pentru PAS”. Mediacritica a scris anterior despre cum jurnaliștii trebuie să se comporte pe rețelele sociale, făcând trimitere la recomandările Consiliului de Presă din Republica Moldova privind conduita jurnalistului pe rețele. 

 

Captură foto: 10tv.md