Incidentul în care o tânără este agresată la Ciocana, reflectat de unele redacții fără protejarea identității minorilor

0

Mai multe portaluri de știri au relatat, pe 7 și 8 februarie, despre cazul unei adolescente care a fost  bătută și umilită de un grup de fete, în sectorul Ciocana al Chișinăului. Imaginile au ajuns mai întâi pe rețelele sociale. În timp ce unele redacții le-au preluat cu respectarea rigorilor în asemenea cazuri – blurarea fețelor și a cuvintelor injurioase –, altele au ignorat normele etice. 

Astfel, portalul Stiri.md a publicat un text cu titlul Bătaia de la Ciocana cu adolescente: Cine sunt agresoarele, portalul Echipa.md, cu referire la același incident, a titrat: Detalii în cazul minorei bătute și umilite, în sectorul Ciocana. A depus, împreună cu mama sa, o plângere la poliție, iar site-ul Jurnal.md a anunțat: Caz șocant în Chișinău: O fată este lovită cu picioarele, târâtă pe jos și obligată să sărute mâinile celor care o bat. Textele sunt însoțite de fotografii și materiale video preluate de pe rețelele sociale fără a proteja fețele personajelor implicate și, în unele dintre ele, fără a interveni peste cuvintele umilitoare care se aud la adresa victimei. 

De menționat că postul ProTV Chișinău nu a prelucrat tehnic secvențele video distribuite pe rețelele sociale, dar a respectat rigorile în știrile publicate pe site și difuzate pe post, în buletinele serii din 8 februarie. 

Potrivit Codului deontologic al jurnalistului, „jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor. Fac excepție situațiile în care identificarea copiilor este de interes public și cele în care jurnalistul acționează în interesul superior al copilului, cu sau fără acordul părinților sau al tutorilor”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști admite fotografierea unui copil sau adolescent „în situaţiile în care surprindem că minorul este agresat, este implicat într-un accident sau i se încalcă drepturile. Însă pentru a publica fotografiile este necesar acordul părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal”. Același Ghid recomandă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. „Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor”, se menționează în ghid.

Foto simbol: Shutterstock