Portalul Timpul.md a publicat pe 20 aprilie o știre cu titlu: „MOLDOVENISM PRIMITIV? Maia Sandu, la Strasbourg: «Moldovenii, ca popor»”. Portalul informează despre discursul Maiei Sandu, ținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la Strasbourg, care potrivit redacției „pare a fi scris de un membru PSRM”. Redacția recurge la amestec dintre fapte și opinii în știre, încălcând astfel normele deontologice.
În articol, autorii reproduc fragmente din discursul șefei statului, care se referă la unitatea moldovenilor ca popor și că „unde este voință politică, urmează și reforma autentică. A venit vremea ca moldovenii să aibă o viață demnă acasă. Și vom reuși acest lucru împreună – ca națiune”.
Ulterior, jurnaliștii remarcă: „În discursul citit de Maia Sandu, cuvântul corupție apare de 16 ori. În schimb nu există nicio referire la raioane de est a RM, aflate sub ocupație armată a Federației Rusă, și nicio mențiune că R. Moldova nu exercită un control asupra frontierelor sale”.
Ghidul cu norme etice prevede că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.
Și Codul deontologic stipulează aceeași regulă: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.
Captură foto: Timpul.md