Mai multe portaluri media din Republica Moldova (Unimedia.info, Cotidianul.md, Kp.md) au relatat luni, 7 decembrie, despre un caz de suicid care a avut loc într-o localitate din raionul Fălești. În știri au fost prezentate informații privind tehnica suicidală la care ar fi recurs victima, date cu caracter personal (domiciliul acesteia (Kp.md) sau starea sa familiară (Unimedia.info, Cotidianul.md)).
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă reprezentanților presei: „Vom admite reflectarea unei sinucideri, atunci când sinucigașul a fost o persoană binecunoscută, a deținut funcții de răspundere sau funcții publice, sau atunci când un act de suicid a avut efect asupra publicului pentru că au fost mulți martori, suicidul a avut loc din neglijența autorităților sau pentru că se înscrie într-o tendință înregistrată în comunitate”. (…) „Vom relata principalele fapte ale unei infracţiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”. La fel, „nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu, numele părinţilor, rudelor etc.) care ar putea duce la identificarea victimelor.”
Codul deontologic al jurnalistului, la fel, indică abordarea cu acuratețe a unui astfel de subiect: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide despre crime, accidente și catastrofe naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și pentru materialele vizuale (fotografii, secvențe video)”.
Vă îndemnăm, totodată, să consultați și Ghidul de bune practici jurnalistice „Reflectarea mediatică a suicidului” (Chișinău, 2014), elaborat de Consiliul de Presă, care conține și alte recomandări.
Sursa foto:https://www.ffa-assurance.fr