Sugestii, speculații și acuzații aduse comunității LGBT, într-o știre lipsită de echidistanță

0

Portalul Kp.md a publicat miercuri, 19 august, o știre cu titlul: „Necinste necurată: Homosexualii au jefuit redacția KP din Moldova(orig. Беспорядочная непорядочность: Геи обокрали редакцию „КП” в Молдове”). În text se aduc mai multe acuzații comunității LGBT din Republica Moldova, aceasta fiind învinuită de redacție de furtul unui premiu care i-a fost decernat pe 20 iunie 2020. Potrivit celor de la Kp.md, premiul acordat de comunitate și care le-a fost transmis prin intermediul Poștei Moldova așa și nu a ajuns la destinatar. Faptul este plasat într-un context în care se menționează că unii deputați de la Partidul Acțiune și Solidaritate (care fac spume la gură) ar dori să adopte Convenția de la Istanbul, prin care homosexualilor li s-ar spori drepturile. Știrea conține mai multe derapaje etice și tehnici de manipulare.

Autorul începe materialul cu următoarea afirmație, care corespunde sugestiei, drept  tehnică de manipulare: Nu vrem să dăm vina pe nimeni, dar se pare că avem de-a face cu o înșelăciune sau un furt banal (orig. Не хотим никого обвинять, но, кажется, мы имеем дело с обманом или банальным воровством).

Ulterior, materialul abundă în numeroase speculații și amestec al faptelor cu opinii: Suntem categoric împotrivă” (orig. „мы категорически против”); lipsa de decență a homosexualilor și lesbienilor din Moldova” (orig. „в непорядочности молдавских геев и лесбиянок”),
Ne-a fost acordat premiul pentru «Homofobie ieftină», afirmându-se public că premiul (fie un bol, fie un loghean, fie un butoi)” (orig. „Нам присудили премию за «Дешевую гомофобию», прилюдно заявив, что приз (то ли миска, то ли тазик, то ли шайка)”),
N-am vrea să credem că principalul gay din Moldova este implicat în caz: știe foarte bine că nu vom tăcea!” (orig. „Не хочется верить, что в деле замешан главный по геям в Молдове: он хорошо знает, что мы молчать не будем!”). 

De precizat că articolul este publicat drept știre la rubrica Societate.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  notează cu privire la obiectivitate: „Corectitudinea și imparțialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliștilor. Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii noștri așteaptă informații obiective”.

Același ghid impune claritate, exactitate și concizie cu privire la realizarea materialelor jurnalistice, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

De asemenea,  Ghidul de stil cu norme etice recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie: „Vom evita să ne spunem opinia în articolele de știri. Vom evita utilizarea adjectivelor subiective și relative”. Iar cu referință la utilizarea surselor, Codul deontologic prevede ca jurnalistul să întreprindă „demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile”.

Sursa: Kp.md