Agenția de presă IPN.md a publicat joi, 17 decembrie, o știre cu titlul: „Mai mulți activiști cer anularea măsurilor restrictive impuse în contextul Covid-19”, în care se relatează despre o conferință de presă a două organizații neguvernamentale – „Planeta Curată” și Centrul Independent de Informare.
În cadrul evenimentului, activiștii civici au adresat autorităților din Republica Moldova o scrisoare deschisă cu privire la „măsurile neadecvate de combatere a virusului Covid-19, întreprinse în țara noastră”. În materialul publicat de portalul IPN.md au fost expuse opiniile organizatorilor, care cer „anularea obligativității purtării măștilor în spațiile publice deschise și în încăperi, inclusiv la școală”, oferirea „garanțiilor că vaccinarea nu va fi obligatorie, iar oamenii care vor accepta să fie imunizați vor fi informați deschis despre riscuri”.
Informația este prezentată dintr-o singură sursă și reflectă unilateral subiectul abordat în știre. Or, potrivit deciziei nr. 35 din 27 noiembrie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP), în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, în toată țara a fost declarată stare de urgență în sănătate publică. Decizia a fost condiționată de creșterea numărului cazurilor noi de infectări confirmate la nivel național, ceea ce a impus aprobarea noilor măsuri de prevenire și control al infecției cu virusul SARS–CoV-2.
Normele deontologice recomandă, în cazul subiectelor controversate, prezentarea echilibrată a opiniilor aflate în opoziție. Ghidul de stil cu norme etice stipulează: „Vom găsi cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate. Vom ţine cont ca sursele să aibă experienţe diferite sau chiar relaţii diferite cu subiectul”.
În context, Codul deontologic al jurnalistului notifică: „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”.