UNICEF: 10 lucruri pe care ar trebui să le cunoască adolescenții despre agresiunea cibernetică

0

Organizația UNICEF a reunit experți internaționali în domeniul ciberneticii și a protecției copilului, făcând echipă cu Facebook, Instagram și Twitter pentru a răspunde la întrebările tinerilor vizavi de hărțuirea cibernetică. Ce ați dori să știți despre cyberbullying? a fost întrebarea adresată tinerilor din întreaga lume, care au participat la cercetare.  După ce a adunat sugestiile, echipa de experți a răspuns la top zece întrebări la subiect

 

  1. Sunt agresat online? Cum să facem diferența dintre o glumă și agresiune?

Toți prietenii glumesc între ei, dar uneori este greu de spus dacă cineva se distrează sau încearcă să vă facă rău, mai ales online. Uneori, vor râde cu o „glumă” sau „nu o luați atât de în serios”.  Dar dacă vă simțiți rănit sau credeți că alții râd pe seama voastră, atunci gluma a mers prea departe. Dacă continuă chiar și după ce i-ați cerut persoanei să se oprească și, totuși, vă simțiți supărat în legătură cu acest fapt, atunci acest lucru ar putea fi agresiune.

  1. Care sunt efectele agresiunii cibernetice?

Când intimidarea are loc online, se poate simți ca și cum ați fi atacat peste tot, chiar și în interiorul casei. Poate părea că nu există nicio scăpare. Efectele pot dura mult timp și pot afecta o persoană în multe feluri:

Mental — generând supărare, jenă sau chiar furie
Emoțional — rușine sau pierderea interesului pentru lucrurile pe care le iubește
Fizic — oboseală (pierderea somnului) sau simptome precum dureri de stomac și dureri de cap

Sentimentul de a fi luat în râs sau hărțuit de ceilalți poate împiedica oamenii să vorbească sau să încerce să facă față problemei. În cazuri extreme, hărțuirea cibernetică poate duce chiar la faptul că oamenii își iau viața.

  1. Cu cine ar trebui să vorbesc dacă cineva mă agresează online? De ce este importantă raportarea?


Dacă credeți că sunteți agresat, primul pas este să solicitați ajutor de la cineva în care aveți încredere, cum ar fi părinții, un membru apropiat al familiei sau un alt adult de încredere. Dacă agresiunea se întâmplă pe o platformă socială, luați în considerare blocarea agresorului și raportarea formală a comportamentului său pe platformă. Companiile de social media sunt obligate să-și păstreze utilizatorii în siguranță.

  1. Mă confrunt cu agresiune cibernetică, dar mi-e teamă să vorbesc cu părinții despre asta. Cum îi pot aborda?

Dacă vă confruntați cu hărțuirea cibernetică, a vorbi cu un adult de încredere — cineva cu care vă simțiți în siguranță — este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face. Nu este ușor pentru oricine să vorbească cu părinții, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a susține conversația. Alegeți un moment când știți că aveți toată atenția lor. Explicați cât de gravă este problema. Țineți minte, ei s-ar putea să nu fie la fel de familiarizați cu tehnologia ca dvs., așa că ar putea fi necesar să-i ajutați să înțeleagă ce se întâmplă.

 

  1. Cum îmi pot ajuta prietenii să raporteze un caz de intimidare cibernetică, mai ales dacă nu vor să o facă?

Oricine poate deveni victima agresiunii cibernetice. Dacă acest lucru i se întâmplă cuiva pe care îl cunoașteți, încercați să oferiți asistență. Este important să vă ascultați prietenii: De ce nu vor să raporteze că au fost hărțuiți cibernetic? Cum se simt? Spuneți-le că nu trebuie să raporteze în mod oficial nimic, dar este crucial să discutați cu cineva care ar putea să vă ajute.

  1. Cum putem opri agresiunea cibernetică fără a renunța la accesul la Internet?

A fi online are multe beneficii. Cu toate acestea, la fel ca multe lucruri din viață, Internetul vine cu riscuri de care trebuie să vă protejați. Cu toții dorim ca hărțuirea cibernetică să se oprească, unul dintre motivele pentru care raportarea este atât de importantă. Dar crearea mediului online pe care ni-l dorim depășește denunțarea agresiunii. Trebuie să fim atenți la ceea ce împărtășim sau spunem, lucruri care i-ar putea răni pe ceilalți. Trebuie să fim buni unii cu alții atât online, cât și în viața reală. Depinde de noi toți!

  1. Cum previn utilizarea datelor mele personale în scopuri de manipulare sau umilire pe rețelele sociale?

Gândiți-vă de două ori înainte de a posta sau distribui ceva online — poate rămâne online pentru totdeauna și ar putea fi folosit pentru a vă face rău. Nu furnizați detalii personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau numele școlii dvs. Aflați despre setările de confidențialitate ale aplicațiilor dvs. preferate de social media. 

 

  1. Există o pedeapsă pentru agresiunea cibernetică?

Majoritatea școlilor iau în serios agresiunea și vor lua măsuri împotriva acesteia. Dacă sunteți hărțuit cibernetic de către alți elevi, raportați-l la școala dvs.Persoanele care sunt victime ale oricărei forme de violență, inclusiv hărțuirea și hărțuirea cibernetică, au dreptul la justiție și la responsabilizarea infractorului. Legile împotriva hărțuirii, în special în legătură cu hărțuirea cibernetică, sunt relativ noi și încă nu există peste tot. Acesta este motivul pentru care multe țări se bazează pe alte legi relevante, precum cele împotriva hărțuirii, pentru a pedepsi agresorii cibernetici.

  1. Companiilor de Internet pare să nu le pese de bullying și cyberbullying. Sunt ele responsabile?

Companiile de Internet acordă tot mai multă atenție problemei agresiunii online. Multe dintre ele introduc modalități de abordare a problemei și de a-și proteja mai bine utilizatorii prin noi instrumente, îndrumări și modalități de raportare a abuzurilor online. Depinde de noi toți să-i tragem la răspundere atunci când nu se ridică la înălțimea acestor responsabilități.

  1. Există instrumente online împotriva agresiunii, destinate copiilor sau tinerilor?

Fiecare platformă socială oferă diferite instrumente care vă permit să restricționați cine poate comenta sau vizualiza postările sau cine se poate conecta automat ca prieten și să raportați cazuri de agresiune. Multe dintre ele implică pași simpli pentru a bloca, dezactiva sau raporta agresiunea cibernetică. Vă încurajăm să le explorați.   Campaniile de social media oferă, de asemenea, instrumente educaționale și îndrumări pentru copii, părinți și profesori pentru a afla despre riscuri și modalități de a păstra siguranța online.

Anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent a realizat o ediție a Podcastului cuMINTE la tema „Siguranța online a copiilor: bullying și cyberbullying”, în care psihologa Lucia Maxim și influencera Mădălina Boțan explică care sunt cele mai răspândite cazuri de hărțuire și cum ar trebui să reacționăm în asemenea situații. De asemenea, pe portalul Mediacritica.md puteți găsi un tutorial digital la subiect.