Raport CRPE: Falsurile promovate în campania pentru prezidențiale, pe cine au vizat și cum a reflectat alegerile din Moldova presa de la Kremlin

0

Campania electorală din această toamnă a fost inundată de falsuri, dezinformări și informații toxice, multe dintre mesaje fiind „reciclate” din scrutinul prezidențial precedent, din 2016, concluzionează Centrul Român de Politici Europene într-un raport lansat săptămâna trecută. 

Autorii cercetării remarcă faptul că campania electorală din Republica Moldova a cunoscut unele din cele mai diverse narațiuni false, de la cele obișnuite, recognoscibile din bucătăria politicii interne, până la cele fundamentate pe stereotipuri de gen sau împrumutate din folclorul populiștilor anti-europeni. Principalele mesaje au fost direcționate împotriva liderei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar mass-media a contribuit semnificativ la diseminarea lor.  

Portaluri pro-ruse, dar și multe obscure, apărute recent, au promovat o campanie puternică împotriva Maiei Sandu. Conform unui sondaj realizat în luna august, 48% din respondenți au fost de acord că mass-media din Federația Rusă, difuzată în Moldova, oferă informații manipulatoare”, se argumentează în studiu. Societatea civilă a fost și ea ținta unor atacuri din partea unor demnitari. 

Mass-media din Rusia, cu precădere «giganții» propagandei – Pervîi Kanal, NTV și Rossia – au acoperit subiectul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în preajma turului doi. Majoritatea materialelor din această perioadă nu exprimă în mod direct susținerea pentru candidatul pro-rus, ci mai degrabă folosesc metode pentru defăimarea vectorului european și a opoziției.

Cercetătorii Centrului Român de Politici Europene susțin că ceea ce s-a întâmplat însă în Moldova, în timpul campaniei prezidențiale, nu a diferit substanțial față de alegerile din regiune din punct de vedere al mesajelor. Atât Georgia, cât mai ales Ucraina, s-au confruntat cu campanii agresive de dezinformare, venite fie pe filiera rusă, fie prin intermediul oficioaselor pro-ruse interne. Tipul de mesaje, fie ele conspiraționiste sau vădit anti-europene, dar și grupurile țintă au fost similare