Jurnaliștii strecoară în continuare etichetări și nuanțări în știri, acolo unde subiectivismul nu-și are locul. În această săptămână s-au remarcat mai ales titlurile la subiecte ce vizează campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.
„Mai uniți ca niciodată”, a titrat pe 20 mai portalul Realitatea.md, cu referire la o întrevedere a liderilor Partidului Comuniștilor și Partidului Socialiștilor cu membrii și candidații la funcția de deputat de pe lista blocului electoral PCRM-PSRM. Deși expresia este luată în ghilimele în titlu, ea nu aparține niciuneia dintre sursele știrii, fiind o opinie a autorului articolului. În ziua următoare, același portal informațional a recurs la încă un amestec dintre fapte și opinii într-o știre cu titlul: „Să înceapă «veselia»: Primele șase partide, înregistrate de CEC ca și candidați la scrutinul electoral”.
Tot pe 20 mai, redacția site-ului Telegraph.md a scris despre refuzul Partidului Acțiune și Solidaritate de a comenta acuzațiile la adresa uneia dintre candidatele de pe lista formațiunii. Și în acest caz, autorii au preferat să catalogheze lipsa unei reacții: „Guralivi despre alții, dar muți despre ai lor: PAS nu comentează narcoticele din buzunarul Natei Albot”.
„Nu s-au înțeles: Maia Sandu insistă pe alegeri, dar Ala Nemerenco prognozează o creștere a numărului de îmbolnăviri de coronavirus în Moldova”, este știrea publicată de site-ul Kp.md pe 20 mai. (orig. Не договорились: „ Майя Санду настаивает на выборах, а Алла Немеренко прогнозирует рост количества заразившихся коронавирусом в Молдове). De fapt, subiectul vizează pronosticul Alei Nemerenco privind creșterea numărului cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19. Autorii fac însă legătura cu faptul că Maia Sandu „a declanșat, în plină pandemie, procedura desfășurării alegerilor anticipate” și concluzionează că cele două „nu s-au înțeles”.
Unele etichetări sunt folosite chiar dacă au un sens diferit decât ceea ce au dorit să transmită jurnaliștii în știre. Bunăoară redacția Publika.md a publicat o știre în care titrează „Accident spectaculos! Un automobil a fost ridicat în aer, după ce s-a agățat de firele de troleibuz căzute pe carosabil (VIDEO)” este știrea publicată de pe 18 mai. De fapt, adjectivul „spectaculos” presupune ceva ce impresionează prin aspectul plăcut, strălucire, fast.
Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.
Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. Vom renunţa la adjective dacă acestea nu aduc niciun element nou”.