Dizabilitatea unei taximetriste, catalogată drept „defect” într-un reportaj TV

0

Pe 11 aprilie, postul de televiziune TV8 a difuzat, în principalul buletin de știri al serii, un reportaj cu titlul „Dizabilitatea nu este o piedică”, a cărui protagonistă, originară din Hâncești, are un singur braț și practică meseria de taximetristă. A doua zi, reportajul a fost plasat și pe site-ul oficial al canalului, unde redacția a titrat: „/VIDEO/ O femeie din Hâncești este taximetristă, în pofida defectului fizic pe care îl are”.  

„Dizabilitatea nu este un obstacol pentru a-ți urma visul! O demonstrează o femeie din Hâncești care este taximetristă, în ciuda defectului fizic pe care îl are”, accentuează prezentatoarea știrilor de la TV8 în intro-ul reportajului. Remarca despre „defectul fizic” este păstrată și în materialul de pe site-ul tv8.md, atât în titlu, cât și în lead. 

Deontologia jurnalistică încurajează toleranța și nediscriminarea reprezentanților tuturor categoriilor sociale în materialele de presă. Ghidul de stil cu norme etice conține o serie de recomandări în acest sens. 

Totodată, în îndrumarul „Persoanele cu dizabilități nu au nevoie de compasiune în materialele jurnalistice. Cum reflectăm corect despre ele.”, Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, descrie cum trebuie să reflecte mass-media subiectele sensibile ce țin de persoanele cu dizabilități: „Jurnaliștii ar trebui să abordeze problemele cu care se confruntă grupurile defavorizate fără a da etichete sau a stârni milă. Orice persoană merită să fie tratată cu demnitate. Din acest motiv, mass-media este datoare să utilizeze termeni neutri, chiar și atunci când relatează probleme grave, care afectează persoane concrete”.


Captură foto: Tv8.md