Dezinformarea și știrile false. 4 sfaturi de care să ținem cont în 2022

0

Pentru a reduce pericolul dezinformării și al știrilor false, biblioteca virtuală a Universității Indiana East, o universitate publică din Richmond, Indiana, SUA, publică patru sfaturi de care consumatorii de media ar putea ține cont pe parcursul anului 2022.

Evitați meme-urile   

„De unde știi că un meme este real? Sigur, are o imagine stupidă și transmite informații cu care ești de acord, dar asta nu înseamnă că un meme este adevărat. (…) În cazul unui meme, contextul înseamnă totul, ceea ce nu este întotdeauna ușor de înțeles unui public mai larg. Meme-urile pot servi și ca o formă de folclor prin faptul că sunt transmise de la o persoană la alta. Meme-urile și folclorul, inclusiv poveștile populare, au multe în comun, mai ales că ambele au scopul să transmită informații. Cu toate acestea, nici folclorul, nici semnificațiile potențiale multiple nu fac meme-urile veridice”, potrivit autorilor acestui articol.

Ei mai recomandă folosirea instrumentelor digitale pentru a verifica veridicitatea imaginilor folosite de cei care creează meme-uri.

Bazați-vă pe persoanele care verifică faptele

„Jurnaliști și profesioniști din domeniul media lucrează neobosit pentru a verifica meme-urile, informațiile virale și știrile false care continuă să se răspândească mai repede decât știrile adevărate. Persoanele care verifică faptele oferă însă explicații complete, acestea devenind instrumente didactice utile pentru a înțelege cum poate fi identificată o știre false”, este cel de-al doilea sfat oferit de biblioteca vituală a Universității Indiana East.

Citiți suplimentar

„Atunci când citiți un articol sau vedeți un meme pe care ați dori să-l verificați, deschideți o pagină nouă și utilizați-o pentru a căuta informații suplimentare despre autorul articolului, credibilitatea editorului, dar și despre datele oferite în material. Analizați aceste rezultate. Dacă ceea ce ați identificat suplimentar provine din surse de știri credibile și surse primare, cum ar fi statistici, site-uri guvernamentale și rapoarte, s-ar putea ca site-ul accesat inițial să ofere informații corecte. Dacă sursele tind să facă legătură cu teorii ale conspirației, informații false sau datele nu pot fi verificate, s-ar putea să vă doriți să căutați surse alternative de informare”, susțin autorii articolului.

Accesați materiale de calitate

„Ce presupune o sursă de știri de calitate? În timp ce indiciile unei surse de știri îndoielnice pot fi evidente, o sursă veridică poate fi mai dificil de examinat (…) În primul rând, un portal media în care puteți avea încredere vă arată procesul prin care identifică și corectează erorile pe care le comit jurnaliștii. Nicio sursă de știri nu este perfectă, așa că întotdeauna este util să cunoașteți politicile de retragere și corectare ale informațiilor publicate de instituțiile media pe care le urmăriți. Dacă nu găsiți o astfel de politică, acesta este un indiciu pentru a căuta și alte surse de informare. În al doilea rând, analizând conținutul unui portal media care oferă informații de calitate, veți putea identifica cu ușurință diferența dintre opinii/comentarii, știri sau conținut plătit. Veți găsi, de asemenea, link-uri către surse care vor confirma informațiile pe care le citiți. În al treilea rând, instituțiile de presă angajează jurnaliști cu experiență, care se ghidează de normele deontologice. (…) În al patrulea și în ultimul rând, scopul știrilor adevărate este de a prezenta fapte. Instituțiile media care publică știri adevărate tind să folosească un limbaj mai puțin încărcat din punct de emoțional, verifică afirmațiile cu ajutorul surselor și oferă mai puține informații părtinitoare decât instituțiile care distribuie conținut fals”, precizează autorii, făcând trimitere la Michael Caulfield de la Universitatea din Washington-Vancouver.

Sursa foto: Microsoft stock image